Our Blog

Z veseljem sporočamo, da prav danes, 8. marca, na mednarodni dan žena, izdajamo že sedmo številko e-revije EqualPower to the Women/Enakopravna moč za ženske. Nekaj poudarkov iz številke najdete tukaj, celotno revijo pa lahko preberete v angleški, slovenski in makedonski različici.

Vključite VSAKOGAR in osredotočite se na RAZNOLIKOST

»Prvič v zgodovini imamo štiri generacije, ki se srečajo na delovnem mestu: baby boom (roj. 1946-1964), generacijo X (rojene 1965-1979), generacijo milenijcev Y (rojene 1980-1996) in novo generacijo Z (rojeno po letu 1996). Te štiri generacije morda delajo za isto organizacijo, vendar delujejo na povsem drugačen način, različno rešujejo probleme, imajo različne prioritete, življenjske cilje, želje,« pojasnjuje Martina Špiljak, Adecco Hrvaška. Več.

Njene sanje iz otroštva o tem, da postane oblikovalka, so se uresničile v Silicijevi dolini

“Vaše sposobnosti, način razmišljanja in vaše spretnosti je treba medsebojno povezati, da boste dosegli velike sanje. Uspeh ne temelji na spolu ali rasi. Verjamem, da imamo vsi enake priložnosti za kariero in uspeh in vse je odvisno od tega, koliko smo pripravljeni vlagati v sebe. Da, še vedno obstajajo stereotipni pogledi na zmožnosti žensk, vendar menim, da se spreminja in da uspeh vodenja ekipe kaže na vašo veličino,« je poudarila Ivana Trajanovska, kreativna direktorica pri PLX Devices Inc. Več.

Neenakost med spoloma se ni zgodila čez noč

»Neenakost spolov je zame ena izmed najbolj frustrirajučih kategorij, s katerimi se danes ukvarjamo. Živimo v 21. stoletju in še vedno se borimo s številkami, da je 60 % lačnih na svetu žensk, dve tretjini vseh otrok, ki nimajo dostopa do izobraževanja, so dekleta in 75 % nepismenega prebivalstva na svetu so ženske. Živimo v dobi tehnologije, digitalizacije, umetne inteligence in mnogi še vedno ne morejo spremeniti svojih primitivnih premislekov in stališč o vlogi in položaju žensk v družbi. Imela sem privilegij, da sem odraščala v zdravi družini, kjer sta ženska in moški enakovredna, in živim v korist družinskega podjetja, kjer je ustanoviteljica in direktorica podjetja ženska; vendar ne samo to: tudi ženske so v organizaciji prevladujejo skozi četrt stoletja s 57-odstotno zastopanostjo,« pojasnjuje Hristina Vasilova. Več.

Usposabljanje podjetniških veščin za mlade in nevladne organizacije

Zavod Izida Vita iz Slovenije in Inštitut za komunikacijske študije, Skopje, v aprilu organizirata tri izobraževanja za razvoj podjetniških veščin za mlade in predstavnike organizacij civilne družbe. Cilj usposabljanj je ozaveščanje za uravnoteženo zastopanost žensk in moških na vodilnih položajih v poslovnem in nevladnem sektorju ter pomoč pri nadgradnji spretnosti mladih za razvoj kariere ali za višja delovna mesta. Kontaktna oseba Leyla Saban, [email protected].

Pišite nam na
www.izidavita.si; [email protected]; [email protected]
https://www.facebook.com/ZAVOD.IZIDA/
www.iks.edu.mk; [email protected]; 02 30 90 004
www.facebook.com/InstituteOfCommunicationStudies

Mednarodni projekt Enakopravna moč žensk sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Vsebina informatorja predstavlja mnenja avtorjev in avtoric in ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.