Equal Power to the Women – Enakopravna moč ženskam

Equal Power to the Women – Enakopravna moč ženskam
Sofinancer projekta je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije

 

 

Zakaj je nastal projekt? …

Ste opazili, kako majhni otroci nimajo prav nikakršnih težav, (po)gledati se v ogledalo? Veselo pred njim plesati, peti, se vrteti? Tako so si všeč, da jim je to v užitek. Nekje do poti odraslosti to veselje nad opazovanjem v ogledalu izgubimo. Je sicer nekaj, kar storimo, ker moramo – da si umijemo zobe, uredimo videz … nekega užitka pa pri tem več ni. Bolj bolečina ob pogledu na gube, ”nepravilnosti”, ”izrastke”, ”madeže” in kar je še pač podobnega.

Zelo podobno obnašanje opažam pri t. i. ”ženski” temi – najsi vzamemo pod drobnogled uravnoteženost v procesu ekonomskega odločanja, določanje deleža na pozicijah moči (kvote), ženski menedžment, ženske v politiki … nekega veselja nad to temo ni, prej bolečina in tišina.

Pred 40 leti smo bili v Jugoslaviji vzor dobre prakse, citirani še 20 let za tem kot vzgled tako v Evropi kot v državah severneje od nas. Kaj pa danes, kaj se je zgodilo po osamosvojitvi posameznih nekdanjih republik, kaj se dogaja v Makedoniji? Ženske imajo danes več pravic, kot kadar koli v zgodovini človeštva, a so hkrati bolj nesrečne, kot so bile, ko so opravljale ”samo” poklic gospodinje. O izzivih iskanja talentov obeh spolov in uravnoteženosti se nikoli ni tako veliko govorilo, a hkrati v Makedoniji še nikoli ni bilo tako malo žensk na top menedžerskih pozicijah.

Več o razlogih

 

Izhodišča in aktivnosti 2017-2019

Izhodišče za pripravo projekta je enakost spolov. Problem, ki obstaja v vseevropskem prostoru in tudi v partnerski državi Makedoniji (partner projekta je ICS Skopje), je neenakopravna zastopanost žensk v gospodarskih in političnih panogah.

Tudi za Makedonijo velja, da se problem nanaša na ženske, ki so še vedno diskriminirane s tem, da so težje zaposljive in slabše plačane. Začetek nastanka problema je težko definirati, obstaja pa ves čas, od kar se izvajajo raziskave, zbirajo podatki in vodijo evidence.

Vlada Republike Makedonije je v preteklih letih sprejemala in dopolnjevala zakonodajo s tega področja, situacija se sicer postopno izboljšuje, vendar je še vedno premalo vsebin, aktivnih pristopov in vzpodbujanja realizacije, zato je ta postopek opolnomočenja žensk počasnejši kot v državah EU.

S predlaganim projektom prispevamo k uresničevanju ciljev. Če se problema ne naslovi, bo postopek vključevanja žensk še naprej počasnejši.

Projekt se bo izvajal v Skopju, bo pa s svojo dinamiko in aktivnostmi vplival na celotno državo.

Najpomembnejše aktivnosti 2017 – 2019

Analiza

 podrobneje

Osveščanje

 podrobneje

Prenos znanja

 podrobneje

Dobre prakse

 podrobneje

E-Magazin

 podrobneje

Smernice

 podrobneje

eMagazine-EqualPower

eMagazine-EqualPower-jesen-st-1

eMagazine-EqualPower-jesen-st-1

eMagazine-EqualPower-zima-st-2

eMagazine-EqualPower-zima-st-2

eMagazine-EqualPower-pomlad-st-3

eMagazine-EqualPower-pomlad-st-3

eMagazine EqualPower poletje st. 4

eMagazine EqualPower poletje st. 4